Lekváros bukta
Sajnos nagyon szeretjük, főleg a kedvenc,
saját készítésű lekvárunkkal!
Hozzávalók a tésztához (kb. 27 db-hoz):
85 dkg liszt
8 dkg zsír (olaj)
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 db tojás sárgája
1 dl tej
1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)
------------------------
3 evőkanál cukor
3 dl tej
5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
Sütésálló lekvár
Elkészítés:
Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.
A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.
Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra
(A képen látható tészta az összes mennyiség kb. 1/3-a) Vágjuk fel úgy, hogy körülbelül egyforma részeket kapjunk. Tegyük rá a lekvárt és csavarjuk fel.
Egy kis tálkába öntsünk étolajat és ezt a felcsavart tésztát mártsuk bele, majd helyezzük sütőpapíros tepsibe. A tekercseket szorosan rakjuk egymás mellé az olajos felével, így nem ragadnak össze, sütés után szétválaszthatóak. Kenjük meg tojással a tetejét. Ekkor kapcsoljuk be a sütőt és melegítsük elő 200 fokra, ezalatt még kel a tészta.
Sütés:
(egy korábban készült kép is előkerült)
200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hagyjuk a hőfokot így, de pár perc után mérsékeljük 170-180 fokra és barnulásig sütjük. Konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni!
Jó étvágyat!