Kakaós csiga
Nagyon egyszerű és sajnos nagyon finom is!
Hozzávalók a tésztához (kb. 20 db-hoz):
85 dkg liszt
8 dkg zsír (olaj)
1 teáskanál só
1 egész tojás + 2 db tojás sárgája
1 dl tej
1 dl langyos víz, ha kell (lágy tésztához)
------------------------
3 evőkanál cukor
3 dl tej
5 dkg élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
Étolaj
Krisztálycukor
Kakaópor (keserű)
Elkészítés:
Melegítsük langyosra a 3 dl tejet, tegyük bele a 3 evőkanál cukrot és az 5 dkg élesztőt morzsoljuk bele. Várjunk, amíg felfut.
A tészta összetevőit dolgozzuk össze. Meleg helyen letakarva 1 órát kelesszük.
Ha duplájára kelt, nyújtsuk ki kb. 1/2 cm vastagra. Én 3 részre osztom, mert jobban elvér a deszkámon.
A kinyújtott lapot meglocsoljuk étolajjal. Erre bőségesen kristálycukrot öntünk, majd kakaóport. A tetejére még locsolhatunk pár csepp étolajat.
A kép csak illusztráció, egy másik süti képei közül kerestem, mert elfelejtettem fotózni a készítés közben!
Feltekerjük és daraboljuk kb. 5 - 8 cm-es darabokra. Az alját összenyomkodjuk és sütőpapírra helyezzük. A tepsiben a tetejét kicsit szétnyitjuk.
Ekkor kapcsoljuk be a sütőt 200 fokra, mert ez idő alatt még kel a tepsiben.
Sütés:
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk. Pár percig marad ezen a hőfokon, majd mérsékeljük 170-180 fokra és világos barnulásig sütjük. De mielőtt kivennénk még a sütőben hagyva (félig kihúzzuk) és meleg cukros tejjel meglocsoljuk (darabonként kb. 1-2 evőkanál menjen rá). Visszatoljuk, de csak addig, amíg a tej rá nem szárad, ez nem nagyon több, mint 1-2 perc.